petang2 ni hujang lebat. pekena hot choc dengan durian crepe. erkkkk!
menikam kalbu sungguh. x bleh jadi ni. kena lenyapkan durian crepe dr pandangan. kalau x, dok masuk ke tekak je. hihihihihi.
okeh meleleh x tengok durian crepe yg da terbelah tuuuuuu? hehehe
saja goda u ollsss.!
okeh2 meh ohcuppies bg resepi. simple je!
resepi crepe :
250gm tepung gandum
1 sudu teh tepung ubi
500ml susu cair / susu segar / santan
3 biji telur
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu butter dicairkan
pewarna
250gm tepung gandum
1 sudu teh tepung ubi
500ml susu cair / susu segar / santan
3 biji telur
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu butter dicairkan
pewarna
Satukan semua bahan di atas di dalam bekas kecuali pewarna.
Kacau bagi sebati.Kemudian tapiskan adunan. setelah adunan ditapis, baru titikan pewarna dan kacau sebati.
Kacau bagi sebati.Kemudian tapiskan adunan. setelah adunan ditapis, baru titikan pewarna dan kacau sebati.
Sediakan kuali. dicadangkan guna kuali yang tidak melakat untuk membuat crepe yang cantik dan tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas. Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api supaya crepe tidak hangus.
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali, ratakan hingga menjadi nipis dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe. tidak perlu terbalikkan adunan.
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat.
Panaskan hingga kuali benar-benar panas. Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api supaya crepe tidak hangus.
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali, ratakan hingga menjadi nipis dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe. tidak perlu terbalikkan adunan.
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat.
filling :
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya
Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
Bentangkan 1 keping crepe. bahagian yang dimasak itu di atas supaya bahagian yang cantik diluar.
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian atas whipping cream
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipat crepe mengikut bentuk kesukaan. Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
sedap di hidangkan sejuk skit
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian atas whipping cream
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipat crepe mengikut bentuk kesukaan. Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
sedap di hidangkan sejuk skit
No comments:
Post a Comment