kek ini berbeza sedikit dgn kek pelangi biasa kerana kek ini di olah drpd kek red velvet. jd kek ini sedikit moist & mampat. jika kek pelangi biasa ia lebih kpd kek span (jika ohcuppies tidak silapla. heeee)
kek yg moist dan dilapisi dgn cream cheese, ho ho ho ho....wallawehhhh~
lepas tu kita jd excited sbb kita dpt rasa 7 perisa yg berbeza. ada kwn ohcuppies siap mkn selapis2 sebab nk merasai perisa yg berbeza itu. hihi
kek ni bukan sj budak yg suke. yg dewasa mcm kita ni pun suka sbb sgt comel dan cantik. sbb bila kita potong, berwarna - warni ;-)
bebel panjang plak ye. resepi x bg2 lg.hehehehe. okeh2 bwh ni ohcuppies bg resepi. resepi ni ohcuppies dpt drpd rakan blogger iaitu dr blog Kak Yati. tq atas resepi yg sedap ni! so jom ohcuppies share pulak dgn anda semua resepi ni ;-)
Bahan A
400gm tepung gandum
1 tsp baking soda
(Bahan A diayak)
Bahan B
2 buku mentega (500gm)
350gm gula kastor
2 tsp esen vanilla
5 biji telur
Bahan C
350ml susu segar
1 Tbsp cuka atau jus lemon
(Bahan C disatukan & dibiar selam 10 minit)
Bahan D
biru : perisa blueberry
merah : perisa strawberry
kuning : perisa lemon
hijau pekat : perisa apple
hijau terang : perisa honeydew
oren : perisa mangga
ungu : perisa keladi
Topping Cream Cheese
500 gm cream cheese
1 cawan gula aising
1 tsp esen vanilla
200 ml whipped cream (dipukul hingga kaku)
CARA MEMBUATNYA :
1. Satukan Bahan A dan ketepikan
2. Pukul Bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu diikuti Bahan A dan Bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
3.
Asingkan adunan kepada 4 bahagian. Masukkan campuran perisa dan
perwarna, gaul sebati dan masukkan ke dalam acuan, bakar sehingga masak
4.
Cream Cheese - Pukul cream cheese bersama whipped cream hingga kembang, masukkan
esen vanill. kemudian masuk gula icing. pukul sebati.
5. Lapiskan setiap lapisan kek dengan cream cheeseselamat mencuba! :-)
No comments:
Post a Comment